Regeringen tar från de fattigaste

Nätverket Ideell Second Hand, med representanter från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset, har träffat statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet. Representanterna för Ideell Second Hand ville få ett svar på frågan om regeringen kommer ändra de nya momsreglerna som ytterst drabbar samhällets mest utsatta.

Regeringen tar från de fattigaste

Nätverket Ideell Second Hand, med representanter från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset, har träffat statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet. Representanterna för Ideell Second Hand ville få ett svar på frågan om regeringen kommer ändra de nya momsreglerna som ytterst drabbar samhällets mest utsatta. Beskedet statssekreteraren gav å regeringens vägnar var att de inte kommer göra något för tillfället och hänvisar till den komplexa EU-lagstiftningen på området.

– Jag finner inga ord för hur Magdalena Andersson och regeringen kan ta från arbetslösa, sjuka, hemlösa, asylsökanden och barn som far illa. Det är ju de som förlorar på de nya momsreglerna. Fram till nu har vi haft flera möten med politiker i riksdagens Skatte- och Finansutskott, där vi har mfått ett stort gehör och alla tycker att dagens lagstiftning måste ändras, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige är besviken på regeringens passiva inställning.

– Sverige anses vara ett föregångsland på att ta hand om de som har det sämst, men nu visar regeringen motsatsen. Det är inte att ta ansvar att bara hänvisa till EU. Allt går att lösa om man verkligen vill. Men istället väljer Magdalena Andersson att beskatta medmänsklighet, säger Magnus Lundén.

Hela den ideella second hand-branschen ger varje år 200 miljoner kronor till människor som lever i socialt utsatta situationer, erbjuder över 7000 människor arbetsträning och samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna.

– Stödet från allmänheten är otroligt stort. På bara några veckor har vi samlat in över 40 000 namnunderskrifter. Alla förstår att vi gör mycket stor skillnad. Behoven som finns kommer inte heller att försvinna även om vi måste lägga ned. När allt det istället ska betalas av det offentliga kommer staten att gå minus på den höjda skatten, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

På mötet med statssekreterare Charlotte Svensson överlämnades namninsamlingen med över 40 000 namnunderskrifter.

 

För mer information kring frågan och mötet, vänligen kontakta:
Caroline Andermatt, VD Myrorna och Ordförande Ideell Second Hand, tel. 0736 88 69 70
Marika Markovits, Ordförande för Sveriges Stadsmissioner och Direktor för Stockholms Stadsmission, tel. 0704 25 64 12
Magnus Lundén, enhetschef Röda Korset Sverige, tel. 08-452 46 47