Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

Under tisdagen den 28 april bjöd nätverket Ideell Second Hand in politiker och intressenter till ett samtal om den nya och omdebatterade moms som ytterst drabbar de i socialt utsatta situationer. På plats var representanter från samtliga riksdagspartier. Samtalet var konstruktivt och alla deltagare oavsett partifärg var enade i uppfattningen att reglerna bör ändras. Trots detta ställde finansminister Magdalena Andersson med mycket kort varsel in ett planerat möte med nätverket.

Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

 

 

Sedan årsskiftet har Sveriges ideella second hand organisationer gått från noll till 25 procent moms på skänkta gåvor. Den nya skatten innebär att organisationerna radikalt måste dra ned på sin hjälp till samhällets mest utsatta när många fortsätter påbörjade avvecklings- och nedläggningsplaner.

 

Med bakgrund i detta anordnades på tisdagen den 28 april ett seminarium för politiker och andra intressenter med syfte att fördjupa kunskapen om de ideella organisationernas förutsättningar. På plats talade bland annat Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) och skatteexperter från KPMG, samt Anna-Marja Hagner, verksamhetschef på Röda Korset Umeå, som berättade om hur den nya momsen tvingar deras verksamhet att lägga ned.

 

- Min personal är väldigt oroliga för framtiden. Både för den lokala verksamheten och för hur det ska gå för de som vi hjälper varje dag. Det är ett stort slöseri att vi ska behöva ägna tid åt detta istället för att göra det vi är bäst på, att hjälpa människor i utsatta situationer, säger Anna-Marja Hagner.

 

 

Intresset för den ideella second hand-branschens överlevnad var stor och inbjöd till en givande diskussion där samtliga riksdagspartier var representerade.

- Vi har hittills fått tomma löften. Och tyvärr kan Röda Korset Umeå vara den första av en lång rad framtvingade nedläggningar. Därför kändes det extra värdefullt att responsen idag varit så positiv. Det är många som ser värdet i det arbete som vi tillsammans gör för de i socialt utsatta situationer, nu vill vi se handlingskraft från finansminister Magdalena Andersson, säger Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige, efter dagens seminarium.

 

Onsdagen den 29 april var nästa möte med Finansdepartementet inbokat. Tyvärr ställde finansministern in detta med kort varsel och inget nytt datum är i stunden satt. Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för nätverket Ideell Second Hand kommenterar bakslaget:

 

- Tyvärr känns det mer och mer uppenbart att finansminister Magdalena Andersson inte har en plan för hur vi ska kunna fortsätta hjälpa de mest utsatta. EU sa redan i februari att de inte kommer att lägga sig i detta. Bollen ligger helt och hållet i finansministerns knä nu, säger Caroline Andermatt.

 

 

 

 

För mer information vänligen kontakta:

 

 

 

Caroline Andermatt, VD Myrorna och ordförande Ideell Second Hand, tel. 0736 88 69 70

 

Magnus Lundén, enhetschef Röda Korset Sverige, tel. 08 452 46 47

Marika Markovits, ordförande för Sveriges Stadsmissioner och Direktor för Stockholms Stadsmission, tel. 0704 25 64 12